WAAR SUBTILITEIT EEN VERSCHIL MAAKT

Ouderdomsvlekken of zonnevlekken

Ouderdomsvlekken

Ouderdomsvlekken (solar lentiges) komen bij meer dan 90% van de ouderen voor. Zij komen vaker bij mannen dan bij vrouwen voor, in tegenstelling tot sproeten, die juist bij vrouwen vaker voorkomen. De zon is de veroorzaker van ouderdomsvlekken, niet de ouderdom zelf. Daarom komen ze met name voor in het gelaat, hals, decolleté en de rug van de handen.

Volgens de laatste inzichten van Dr Zein Obagi, Dermatoioog, speelt een vette huid en de hoeveelheid geproduceerde talg een rol bij het ontstaan van pigmentvlekken. Het onderliggende mechanisme is dat talg het immuunsysteem activeert. Dit laatste kan vervolgens het ontstaan van pigmentvlekken doen ontstaan en/of verergeren.IPL-OPL - MAX-G Voor/na

IPL-OPL - MAX-G Voor/na

Behandeling van ouderdomsvlekken

Het voorkomen van blootstelling aan UV straling is belangrijk om verergering te voorkomen.

De ZO Medical productlijn van Obagi gaat pigmentvlekken tegen en leidt tot een egalere huidtoon. Retamax en Brightenex staan centraal, met een retinol concentratie van respectievelijk 0,5 en 1%. Retinol wordt in de cel omgezet naar tretinoïne (vitamine-A zuur). Brightenex bevat diverse componenten die de activiteit van de pigmentcellen normaliseren. Zo nodig wordt Glycogent toegevoegd, dat o.a. melkzuur bevat welke een ex-foliërende werking heeft.

Reduceren van de talgproductie is essentieel, en daarom wordt het ZO Medical regime zo samengesteld dat het effectief is tegen een vette huid.

Eventueel is een licht blekende crème (hydrochinon) in combinatie met een tretinoïne crème (vitamine-A zuur) aangewezen. Tretinoïne heeft een huidverjongende werking, normaliseert de pigment productie en zorgt daarnaast voor een betere penetratie van hydrochinon. Hierdoor kan hydrochinon ook bij de dieper gelegen pigment cellen komen.

Ouderdomsvlekken kunnen ook goed met IPL-OPL (MAX-G) behandeld worden maar kunnen altijd (in mindere mate) terug komen bij hernieuwde blootstelling aan zonlicht.

Een fractionele laser (2940, ablatief) behandeling is een goede keuze indien naast pigmentvlekken ook andere tekenen van veroudering behandeld moeten worden, zoals (diepe) rimpels.