WAAR SUBTILITEIT EEN VERSCHIL MAAKT

Zwangerschapsmasker of melasma

Kenmerken van zwangerschapsmasker

Zwangerschapsmasker (melasma of chloasma) ontstaat met name bij vrouwen gedurende de vruchtbare leeftijd. En dan vooral tijdens de zwangerschap of wanneer de pil gebruikt wordt. Waarschijnlijk spelen oestrogeen en UV straling (zon) de belangrijkste rol in the ontstaan van melasma.

Volgens de laatste inzichten van Dr Zein Obagi, Dermatoioog, speelt een vette huid en de hoeveelheid geproduceerde talg een rol bij het ontstaan van pigmentvlekken. Het onderliggende mechanisme is dat talg het immuunsysteem activeert. Dit laatste kan vervolgens het ontstaan van pigmentvlekken doen ontstaan en/of verergeren.


Melasma kan alleen in de opperhuid (epidermis) voorkomen of zowel in de opper- en lederhuid (dermis). De oppervlakkige (epidermale) vorm reageert beter op behandeling dan de diepere (dermale) vorm.

Behandeling van zwangerschapsmasker

Het voorkomen van blootstelling aan UV straling is belangrijk om verergering te voorkomen.

De ZO Medical productlijn van Obagi gaat pigmentvlekken tegen en leidt tot een egalere huidtoon. Retamax en Brightenex staan centraal, met een retinol concentratie van respectievelijk 0,5 en 1%. Retinol wordt in de cel omgezet naar tretinoïne (vitamine-A zuur). Brightenex bevat diverse componenten die de activiteit van de pigmentcellen normaliseren. Zo nodig wordt Glycogent toegevoegd, dat o.a. melkzuur bevat welke een ex-foliërende werking heeft.

Reduceren van de talgproductie is essentieel, en daarom wordt het ZO Medical regime zo samengesteld dat het effectief is tegen een vette huid.

Eventueel is een licht blekende crème (hydrochinon) in combinatie met een tretinoïne crème (vitamine-A zuur) aangewezen. Tretinoïne heeft een huidverjongende werking, normaliseert de pigment productie en zorgt daarnaast voor een betere penetratie van hydrochinon. Hierdoor kan hydrochinon ook bij de dieper gelegen pigment cellen komen.

Met name bij de diepere vorm is een aanvullende behandeling met fractionele laser (1540, niet-ablatief) noodzakelijk.