Nieuws

Maak direct een afspraak

Oplossen / verwijderen van fillers is vaak mogelijk

23-10-2014

Oplossen / verwijderen van tijdelijke fillers

Soms komt het voor dat het resultaat van een filler behandeling tegenvalt. Of dat er een complicatie optreedt, zoals ophoping van vocht door druk van de filler op de lymfevaten of (zeldzaam) afsluiting van een bloedvat.

Natuurlijk is het belangrijkste om complicaties te voorkomen en te zorgen dat het resultaat datgene is wat de cliënt verwacht. Een goede communicatie is daarbij essentieel waarbij ook eventuele alternatieven voor en fillerbehandeling dienen worden te besproken.

Alhoewel de meeste fillers tijdelijk zijn, met een effect variërend van 6 maanden tot 2 a 3 jaar, kan zelfs een periode van 6 maanden lang zijn bij teleurstellend resultaat. En al helemaal in geval van een complicatie.

Hyaluronzuur fillers

Het goede nieuws is dat de meest gebruikte filler soort is gebaseerd op hyaluronzuur  - en dat deze hyaluronzuur fillers opgelost kunnen worden. Overigens komt hyaluronzuur van nature in de huid voor. Het hyaluronzuur in fillers bevat meestal een chemische toevoeging waardoor de hyaluronzuur ketens aan elkaar worden verbonden, zodat de filler niet gelijk na injectie wordt afgebroken door het lichaam.

Oplosmiddel fillers

Er bestaat een enzym dat de hyaluronzuur moleculen kan oplossen, hyaluronidase genaamd. Hyaluronidase kan worden geïnjecteerd in de hyaluronzuur filler waardoor deze (ten dele) wordt opgelost en door het lichaam versneld wordt afgevoerd. Meestal is het effect direct zichtbaar en in ieder geval binnen een paar dagen zichtbaar. 

Soms is herhalen van de behandeling noodzakelijk, zeker indien in eerste instantie voorzichtig is behandeld om de filler niet 100% op te lossen. Het kan dan zijn dat er te weinig hyaluronidase is geïnjecteerd, maar beter om twee keer te behandelen, dan de eerste keer teveel op te lossen – tenzij gewenst is dat de filler in zijn geheel wordt verwijderd.

Mogelijk nadeel is dat hyaluronidase ook het normaal aanwezige hyaluronzuur in de huid kan oplossen. Het is dus zaak dat hyaluronidase zoveel mogelijk in de filler wordt geïnjecteerd. Overigens zal eventueel afgebroken natuurlijk hyaluronzuur door de huid in de loop der tijd weer opnieuw worden aangemaakt. 

Wanneer kan hyaluronidase niet gebruikt worden?

Sommige mensen (niet meer dan 1%) zijn allergisch voor hyaluronidase. Er kan zich dan een ernstige reactie voordoen. Om van te voren te bepalen of iemand allergisch is wordt een hele kleine hoeveelheid hyaluronidase in de huid van de onderarm aangebracht.

Na 15 minuten wordt beoordeeld of er sprake is van roodheid en/of zwelling. Als dat zo is dan is helaas een behandeling met hyaluronidase niet mogelijk en zal moeten worden gewacht tot de filler uiteindelijk vanzelf is opgelost.

Ook zijn er fillers die niet van het type hyaluronzuur zijn. Hieronder vallen de permanente fillers (worden in Nederland nauwelijks nog gebruikt) en fillers die collageen aanmaak stimuleren, zoals Sculptra en Radiesse. In al deze gevallen heeft injectie met hyaluronidase geen zin. Een injectie met corticosteroïden kan soms overwogen worden in geval van complicaties met een van deze laatste twee fillers.

Oplossen hyaluronzuur fillers

Bron: Kliniek voor Esthetische Geneeskunde, Amsterdam
Terug naar overzicht